Sådan kan I bruge lederevaluering i virksomheden

Hvis I er en virksomhed med flere ledere, kan det være en god ide regelmæssigt at lave en lederevaluering, så I ved, hvordan I står i forhold til jeres ansatte og jeres sidestillede. Det kan være meget svært at vurdere sin egen indsats som leder, og det kan være endnu mere svært at vide, hvad du skal gøre med kritikken. Det kan derfor være en god ide at få et professionelt bureau til at stå for at lave en lederevaluering af dig.

Vi har samlet en række tips og tricks til, hvad I kan bruge en lederevaluering til i virksomheden, og hvorfor det er en god ide at gøre det regelmæssigt.

  1. Evalueringen hjælper med at sætte ord på lederens styrker og svagheder

Det kan være svært for dig som leder at finde ud af, hvad du er god til, og hvad du er dårlig til som leder. Det kan være, at du tror, at du er god til en ting, men at dine medarbejdere faktisk mener, at du godt kunne arbejde noget mere med lige præcis det punkt. Det kan også være, at der er noget, som du ikke føler, at du er særlig god til, men hvor dine medarbejdere ikke ser et problem med det.

På den måde er en lederevaluering med til at sætte ord på dine styrker og svagheder som leder. Fordelen ved at få nogle professionelle til at lave en evaluering er, at de kan hjælpe med at få sat de rigtige ord på. Det kan være svært at skulle vurdere et andet menneske, men det bliver nemmere, når man bliver stillet de rigtige spørgsmål.

  1. Evalueringen viser lederen, hvilket niveau de er på

Når du får lavet en lederevaluering, vil firmaet, der laver den, sammenligne dig med den medarbejder, der præsterer bedst. Det er en god mulighed for dig for at finde ud af, hvordan du ligger i forhold til dine medarbejdere. Du har sikkert selv opdaget, hvem af dine medarbejdere der ikke præsterer så godt, og hvilke der præsterer rigtig godt. Det kan derfor være et godt redskab til at finde ud af, hvor du selv ligger.

Når du får lavet en lederevaluering, er det ikke bare dig selv og dine medarbejdere, der bliver spurgt. Det er også dine sidestillede. Hvis I er en gruppe mellemledere, vil de for eksempel også blive spurgt.

  1. Evalueringen er med til at gøre medarbejdernes feedback konkret

Som nævnt kan det være svært at skulle sætte ord på, hvordan et andet menneske klarer sig. Det kan en lederevaluering også hjælpe med.

Det kan for eksempel være svært at bruge et udsagn som ”Jeg synes, at du brokker dig meget” til noget. Hvis det derimod bliver vendt om, så det er: ”Jeg har brug for, at du kommer med en mere konkret kritik af mit arbejde”, bliver det pludselig meget nemmere for dig at finde ud af, hvad det er, du skal arbejde videre med. Så skal du tænke over, hvordan du giver kritik til dine medarbejdere.